Stichting Wereldwinkel Zevenbergen 40 jaar actief in gemeente Moerdijk

 In augustus 2024 bestond de Wereldwinkel Zevenbergen notarieel 40 jaar en met veertig opening hebben wij weer licht laten schijnen op ons werk. 

Het idee van Wereldwinkels is ontstaan naar aanleiding van de UNCTAD-conferentie in 1968 waarop de ontwikkelingslanden georganiseerd van zich deden spreken (United Nations Conference on Trade and Development).

 

De derdewereldlanden probeerden tijdens deze conferentie tevergeefs gunstigere handelsvoorwaarden te creëren. Het mislukken van deze opzet bracht de journalist Dick Scherpenzeel op het idee om UNCTAD-shops of Derde Wereldwinkels op te richten, waar vrijwilligers de producten konden verkopen die door de hoge westerse tolmuren geweerd werden.

Tegelijkertijd lieten Rietsuikergroepen door de verkoop van rietsuiker zien hoe de wereldhandel functioneert en hoe de rijke landen stelselmatig hoge invoerbelastingen op producten uit ontwikkelingslanden legden. (op suiker was dat toen 50 cent per kilo)

 

Twee jaar na de oprichting in (1969) van de eerste winkel in Breukelen, waren er in heel Nederland al 170 winkels. Later waren er al ruim 400 winkels.

Op dit moment is een deel van de Wereldwinkels lid van Wereldwinkel Nederland en een deel is niet aangesloten bij een landelijke organisatie. De Wereldwinkels hebben hierin een vrije keuze. Vele mensen cq vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor Fairtrade en het verkopen van (h)eerlijke food en non-food producten. Wij, vrijwilligers van Wereldwinkel Zevenbergen zijn blij dat men nu overal Fairtrade producten kan kopen.

In Zevenbergen begon het 40 jaar geleden.

Nadat Marco Sep in Wereldwinkel Deurne en Antwerpen en Breda had gewerkt, wilde hij een Wereldwinkel starten in Zevenbergen. Rina Bruynzeels hielp hem daarbij, tevens Ben van de Ardenne; Raymond Zentveldt; Marie Louise Broere ; Remy van Bree; Helma Bouwmeester; Marty Clarijs; Gerrit van Midloo en anderen. Eerst werd er in ‘t Hoekske vergaderd. Om aan geld te komen werd er een rommelmarkt gehouden in de Schuur.

De producten werden ingekocht bij SOS-Wereldhandel in Breda.

Jaren later is dit de Fair Trade Organisatie geworden, gevestigd in Culemborg.

SOS-Wereldhandel is in 1980 voortgekomen uit de in 1959 opgerichte Stichting Komitee SOS (Steun voor OnderontwikkelingsStreken), later Stichting S.O.S. (Steun Ontwikkelings Streken)

Activiteiten.

Vanaf 1983 verkocht men via een marktkraam: koffie (Guatemala; Nicaragua; Tanzania), honing uit Mexico en wijn uit Algerije en thee- en nijverheidsproducten uit verschillende landen. Er werd ook veel informatie verstrekt.

Verder activiteiten waren:

Donderdag van 13.00 - 16.00 op de weekmarkt.

Vrijdag van 13.00 – 16.00 bij het Praathuis en zaterdags van 14.00 – 16.00 bij de Emmaus in Langeweg. Bij de Meerenhof hebben zij met een kraam gestaan.

Oprichting.

De Stichting Wereldwinkel Zevenbergen is notarieel op 29 augustus 1984 opgericht en de winkel is op 29 november 1984 geopend. De Stichting bestaat geheel uit vrijwilligers.

De leden van de werkgroep Gemeente en Ontwikkelingssamenwerking ondersteunden ons.

Niet lang daarna augustus 1985 verhuisden we naar een van de kiosken op het haven tracé.

Onze openingstijden waren donderdag/vrijdag/zaterdagmiddag van 13.00 – 16.30 en vrijdagavond van 18.30 – 21.00 uur.

In oktober is deze kiosk officieel geopend door wethouder Koos van de Wetering.

In 1990 waren we aanwezig bij de India dag in het Hoekske georganiseerd door de werkgroep Gemeente- en Ontwikkelingssamenwerking. In 1991 hebben we een Mexico dag georganiseerd.

Met de herinrichting van de haven moesten we de kiosk verlaten en verhuisden we naar een portakabin in de Nieuwe Kerkstraat. Daar zijn we een aantal jaren gevestigd geweest.

Daarna verhuisden we, met toestemming van de Gemeente, naar een slooppand in de Molenstraat.

Vanaf 1 mei 2000 vonden we zelf een pand op een A-locatie in het centrum van Zevenbergen en hebben wij het besluit genomen om ons daar te vestigen. Tot op de dag van vandaag huren wij dit pand nog steeds van de familie Boon.

Onze pui heeft weer een ander kleurtje; muren in de zaak veranderen maar het doel van de Wereldwinkel is hetzelfde gebleven: Samen werken aan een eerlijke wereld, met gelijke kansen voor iedereen.

In 40 jaar tijd hebben meer dan 160 vrijwilligers een bijdrage geleverd aan dit doel en het laten functioneren van de winkelorganisatie.