Fair Trade original
Smaak begint bij de oorsprong. Daar waar het zaadje de grond in gaat. Waar tropische regenbuien de rijstvelden onder water zetten. Waar de zon de ananassen rijpt. Smaak begint bij onze koffieboeren, die alleen de dieprode bessen selecteren. Bij onze kruidenboerinnen, die feilloos de rijpe pepers weten te vinden. Alles zo direct mogelijk bereid en verpakt, zodat de originele smaak bewaard blijft tot in jouw keuken. Dat maakt Fairtrade Original. Als eerste Fairtrade organisatie ter wereld werken wij nauw samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dit doen we met een missie: boeren in staat stellen om een leefbaar inkomen te bereiken. We ontwikkelen eerlijke handelsketens waarbij we zoveel mogelijk van onze producten lokaal verwerken en verpakken. Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken.
Land: Nederland
Producent: Fair Trade Original fairtradeoriginal.nl
Mixblik
Mixblik is een sociale onderneming die nieuwe Rotterdamse vrouwen vooruit helpt door samen maaltijden te bereiden. Alle recepten zijn origineel ingebracht door de vrouwen die bij Mixblik werken. Hun maaltijden zijn gezond, vegetarisch en makkelijk klaar te maken. Ze koken zoveel mogelijk met biologische en lokale ingrediënten! Mixbliks wereldgerechten worden in hun eigen fabriek gekookt en ingeblikt, helemaal ambachtelijk! Hun fabriek is ook een plek voor ontwikkeling. Bij Mixblik gaan leren en werken hand in hand. Ongeveer 15 vrouwen volgen het leerwerktraject. Zij leren van elkaar én van de betaalde productiemedewerkers, die ook ooit in het leerwerktraject begonnen zijn. Bij het hele proces komen ontelbaar veel dingen kijken om over te leren: koken, vullen, sluiten. Maar ook: administratie, verkopen, productontwikkeling en het bedienen van de machines.
Onze vrijwilligers hebben dit jaar op de zomerborrel verschillende producten van Mixblik uit geprobeerd met een proeverijtje. Ten slotte moeten onze vrijwilligers zelf ook vooral kunnen vertellen hoe de verschillende smaken in het echt zijn. En het smaakte goed!
Land: Nederland
Producent: Mixblik mixblik.nl
Tony's Chocolonely
Nadat in het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde was aangetoond dat geen enkele chocoladefabrikant zich hield aan de afspraken die waren gemaakt in 2001 (namelijk vanaf 2005 slaafvrije chocolade op de markt brengen), besloten de makers onder het motto "if you can't beat them, join them" hun eigen slaafvrije chocolade te produceren en op de markt te brengen. De naam Tony's Chocolonely verwijst naar journalist/presentator Teun van de Keuken, die op 22 maart 2004 aangifte deed tegen zichzelf van medeplichtigheid aan slavernij omdat hij thuis chocoladerepen had gegeten waarvan redelijkerwijs aanneembaar was dat een gedeelte van de cacao ervan door kindslaven was geproduceerd.
Land: Nederland
Producent: Tony's Chocolonely tonyschocolonely.com
Oxfam Fair Trade
Kies je voor fairtradeproducten van Oxfam uit België, dan mag je op je twee oren slapen: jij consumeert ethisch over de hele lijn. Producenten krijgen een eerlijke prijs voor elk product én kunnen rekenen op een lange termijn samenwerking. Zo staan ze jaar na jaar sterker in de genadeloze internationale handel.
Oxfam Fair Trade handelt eerlijk met producenten, voornamelijk uit het globale Zuiden. Zo versterken we de organisatie en marktpositie van onze handelspartners. De rechtvaardige prijs die we onze producenten betalen staat centraal, samen met de fairtrade-premie die ze in hun gemeenschappen investeren. Maar fairtrade is veel meer dan dat.
• We hanteren rechtvaardige handelsregels die iedereen een kans geeft om producten te verkopen.
• We betalen een prijs die bijdraagt tot een menswaardig inkomen.
• We kopen rechtstreeks aan, met maximale transparantie.
• We versterken de kennis en vaardigheden van achtergestelde producenten, zodat ze mee kunnen op de internationale markt.
• We respecteren mens en milieu.
• We handelen vanuit een duurzaam partnerschap met kleinschalige producenten.
Land: België
Producent: Oxfam Fairtrade oxfamfairtrade.be/nl/
Johnny Cashew
Van alle Afrikaanse cashewnoten die wij in Europa eten wordt 90 procent eerst helemaal in Azië gepeld. Dat is een omweg van 12.000 vervuilende kilometers! Nergens voor nodig. Onze noten worden rechtstreeks uit Afrika hierheen verscheept. Dat betekent minder CO2-uitstoot en dus minder impact op het milieu. Het laag (en hoog) hangende Johnny Cashew fruit wordt gepeld waar ‘t groeit. Logisch. Ook nog eens beter voor de lokale bevolking. Die krijgen namelijk een eerlijke prijs voor wat er groeit en wordt verwerkt in hun land. Hoe wij precies te werk gaan leggen we graag uit. Dat gaan we doen aan de hand van Johnny’s ‘Cashew Stories’. Hierin volgen we de noot door de hele keten. We nemen je dus mee op cashew expeditie: van boom tot boer, van fabriek tot aan jouw borrelplank. Iedere week een kort verhaal uit de wondere wereld van cashew dus. Veel leesplezier alvast en vergeet je leesvoer niet!